MEGOLDÁSTERVEZŐ – Hogyan teremtsünk otthont?

Otthonra mindenkinek szüksége van, még ha az a legminimálisabb is. Bármilyen kevés a hely, az eszköz, vagy rövid az idő, ami rendelkezésünkre áll, otthonra szükségünk van! Gyorsan elhelyezkedünk munkahelyükön, télikabátunkban, egy közlekedési eszközön, egy fa alatt megpihenve, de az otthon ennél több. Az otthon alapfunkció, ma is az évezredes hagyományokat követő menedék, aminek tervezésekor az első lépés az legyen, hogy átgondoljuk szükségleteinket.

Otthont teremteni mindig kihívás, mert el kell gondolkodnunk önmagunkról és tudatunk felszínére kell hozni mit is akarunk? Van tapasztalatunk arról milyen funkciójú, mekkora térben tudunk „jól működni”. Van ismeretünk, vagy elképzelésünk milyen lehet, de álmaink otthonát megfogalmazni, szavakba önteni, nem is olyan egyszerű. Nagyon sok mindent kell figyelembe venni, különböző feltételeket kell egyidejűleg teljesíteni, ismernünk kell lehetőségeinket és legfőképp igényeinket, vagyis önmagunkat. Ebben segít sorozatunk, mindenkinek.

A barlangok lehettek az első védelmet adó menedékek a tűz körül.  Az állati hajlékok tanították az embert az építésre, mert például szolgáltak a hogyan? és a miből? kérdéseinkre. A madárfészek ma is inspiráló forma és konstrukció az alkotóknak. Az otthonteremtés alkotó folyamat, ezáltal mindnyájan alkotók, otthonteremtők vagyunk.

Az otthon védelmet nyújt az időjárás és a betolakodók ellen, biztosítja a személyi és a családi intim teret, az élet alapfunkcióinak ad helyet és ez javaink védett helye is. Az otthon mikrokozmosza hitünk szerint építkezik és változik, mert kifejezi értékrendünket, társadalmi helyünket és befogadja vendégeinket. Az otthon teljességét jól mutatja a nomád népek kör alakú sátra, környezeti kapcsolatai, alapfunkcióiban és egymáshoz viszonyított elrendezésében is szimbolikus jelentőségű. A vándorló népek hajlékai gyorsan szétszedhető, szállítható, összerakható, könnyű és nagyon szép építmények. Letelepedéskor egymástól tisztes távolságra, az intimitás rejtett dimenzióinak tiszteletben tartásával építik fel őket. Amikor elmennek, a fű újra kinő és egy idő után nyoma sem marad kis közösségük ottartózkodásának (a településnek), visszaadva a területet a természetnek.

Ezt a természettel együtt élő szemléletet mai modern környezetünkben is meg tudjuk jeleníteni, amihez az elkövetkezendő hetekben útmutatást, tanácsokat is adunk sorozatunk írásaiban. Érdemes tehát visszatérnie!

Dr. Oláh Mihály Zoltán