Napenergia az Auchan áruházakban

A beruházó célja, hogy környezetbarát módon csökkentse a villamosenergia vásárlás mennyiségét, ezért mind a 20 áruházuk tetejére napelem kiserőművet telepítenek. A sziget üzemmódú egységek nem táplálnak be a hálózatba, csak az egyes áruházak energiaigényét szolgálják ki, ezért minden áruházra -a mérete és energiaigénye miatt- más-más teljesítményű rendszert terveztek. A kivitelezés műszaki ellenőrzését és munkavédelmi felülvizsgálatait szakembereink végezték és végzik.

Ezek a rendszerek megbízhatóak, magas rendelkezésre állási idővel- és hatásfokkal üzemelnek, valamint karbantartás nélkül is hosszú üzemidőt produkálnak. Az első három áruház (Kecskemét, Szeged és Debrecen) napelem kiserőművének kiépítési munkái 2022. októberében kezdődtek. A tetőn lévő tartószerkezetek és napelemek telepítése általában 2 hónapot vett igénybe áruházanként, ezt követte a belső, elektromos helyiségekben zajló munka és a kábelezés. Ugyan alkalmazkodni kellett az áruházak nyitvatartásához, de folyamatos működésük mellet is a tervezettnél jóval kevesebb idő alatt sikerült elkészülni a munkálatokkal. A rendszer kiépítése után lezajlottak a szolgáltatói- és hatósági egyeztetések, majd a szolgáltató bekötötte és elindította a napenergiából elektromos áramot termelő egységek működését.

Az Auchan és a Konstruma Kft együttműködése révén, már 12 áruház tetején működik probléma mentesen a napelemes rendszer, teljesítményüket pedig folyamatosan monitorozza a beruházó.